tiistai 17. lokakuuta 2017

Artikulointi, kiekaisut ja täytesanat

En ole mikään sanojen sankari tai puheen mestari, mutta pyrin välttämään täytesanoja. Pidän puheessani mielummin vaikka tauon jos sanat ovat hakusessa. Pahin virheeni on artikulointini epäselvä mumina. Silti uskaltaudun arvostelemaan erityisesti niiden puhetta jotka tekevät sitä työkseen. Myös tavallisten pulliaisten kannattaisi kiinnittää huomiota kuinka he puhuvat.

Artikulointi ja lausahdukset

Korvaani särähtää kun turhan monet puheen ja laulun ammattilaiset artikuloivat todella heikosti ja käyttävät yllättävän paljon täytesanoja. Erityisesti artikuloinnin tarkkaileminen on lisääntynyt vaimon tarkan kielikorvan ansioista. Hän huomaa välittömästi artikulointi virheet.

Eräs ärsyttävä virhe jonka huomasin ensimmäisenä eräältä nais artistilta. Hän lauloi kauniisti, mutta hänen sanansa "radion naukaisen" särähtivät korvaani. Siis naukaiseeko hän radion vai aukaisee sen?

Miten olisi uutuus iskelmän "vähän naikaa", kehottaako se pikkuisen "sipaisemaan" vai onko se vain "vähän aikaa"?

Näitähän löytyy erityisesti laulajien parista, "haluan nantaa" tai "on naina" pilvin pimein.

Lausahduksista viimeisin inhokki on "juurikin näin"! Juuri näin on jämptisti näin, mutta juurikin näin, onko se näin vai sinne päin?

Intonaatio

Nousevan intonaation loppukiekaisu nostaa niskavillani pystyyn ja puhujan uskottavuus on välittömästi mennyttä. Ei sellainen puhetyyli ja tapa ole suomalainen. Lähinnä se muistuttaa pikkutyttöjen tai poikien vasta opittua puhetta.

Täytesanat

Niinku tai niiku kaikuu liian usein puhujien tavassa käyttää sanan säilää muka vakuuttavasti. Joillakin sen viljely on jo puhumisen saastuttamista, hyvä ettei joka toinen tai kolmas sana ole NIINKU! Tuo jatkuva hokeminen vie pohjan puhujan uskottavuudelta. Parempi olisi miettiä ensin tai olla vaikka hiljaa.

Sitten toisilla on toinii, tota, totanoin tai ja tota!

Entä eräiden hokemasta katonää, mitä pitäisi katsoa noiden jatkuvien kehotusten kannustamana?

"Öööö", "äääh", "ja näin", "tuota niin", "elikkä" ja näitähän löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti