maanantai 9. joulukuuta 2019

Näkemiäni julkkiksia!




Olen nähnyt livenä seuraavat henkilöt

Viljo ”Vili” Vesterinen 26.3.1907-18.5.1961 oli ensimmäinen jonka muistan nähneeni. Hän esiintyi viimeisen kerran huhtikuussa 1960 joten se on ennen sitä. Paikka oli mahdollisesti elokuvateatteri Hovi joka oli ääriään myöten täynnä. Vili oli jo niin huonossa kunnossa, että hän soitti istualtaan. Pois lähtiessä koin pelkoa suuresta ihmismäärästä vaikka isä piti tukevasti kiinni kädestäni. En nähnyt muuta kuin ihmisten jalkoja. Johtuuko se siitä, etten tykkää olla suurissa ja ruuhkaisissa tilanteissa.


Joskus 1960 luvulla näin Johnny Weissmullerin eli Tarzanin ajavan mopolla Kastellissa. Serkkuni Veijo ei uskonut ja hän taisi olla oikeassa, sillä tokkopa Johnny olisi mopoillut Oulussa. Oli mielestäni vain samannäköinen henkilö.

1970 luvulla näin Ritva Oksasen linja-autossa.

1970 luvulla kävin katsomassa yleisurheilukilpailuja joita Oulussa järjestettiin vielä kiitettävästi. Oli kaksi maaottelua ja lukuisa määrä kotimaisia sekä kansainvälisiä kisoja. Niissä näki suuret määrät urheilijoita.

1971 näin Juha Väätäisen Puolivälinkankaalla, olimme molemmat lenkillä! Hän oli voittanut Euroopan mestaruudet 5000 ja 10000 metrin juoksuissa jolla oli suuri merkitys Suomelle. Olimme kokeneet pitkän kuivan kauden kestävyysjuoksun arvokisoissa. ”Julma Juha” juoksi minua vastaan ja kohtaaminen oli minulle ikimuistoinen vaikka Juha ei varmaankaan minua edes huomannut.

70-luvulla kävin useissa konserteissa joissa esiintyivät muun muassa Hector, Veltto Virtanen, Duke Ellingtonin yhtye johtajanaan hänen poikansa Mercer Ellington, Wigwam, Hullujussi. Valikoima oli laaja. Hieman hävetti Ellingtonin konsertin järjestelyt, oliva Ynnin urheilusalissa jonka akustiikka oli mitä oli.

Olimme 1970-luvun lopulla kaverin kanssa ravintola Arinassa. Istuimme samassa pöydässä hänen tuttujen Bamperos yhtyeen soittajien kanssa. Samaan pöytään tuli myös Frederik. Hän otti yhden viskin kolalla. Yllätyin siitä millainen hän oli, todella rauhallinen ja fiksukäytöksinen. Ei sellainen, kuin hänen julkisuuskuva oli.

1980-luvun alussa Pepe Willberg esiintyi Ravintola Alibissa Helsingissä. Hän oli pienoinen pettymys sillä illan toinen solisti kuulosti paljon paremmalta.

Moninkertainen karaten EM-mitalisti Jukka Lindström oli Oulussa vetämässä karateleiriä. Juttelimme hänen kanssaan harjoitusten jälkeen sekä illanvietossa. Oli todella mukava kaveri ja juttumme kävivät hyvin yhteen. 

1981 Topi Sorsakoski esiintyi Martinniemen työväentalolla enempi tai vähempi… no kyllä te tiedätte. Syksyllä törmäsin melkein Paula koivuniemeen Pateniemen työväentalon ovella, oli läheltä nähtynä aika vahvasti puuteroitu. Myöhemmin illalla lipsahti kahvit vaaleille housuille. Sen jälkeen en kehdannut liikkua kahvion pöydästä mihinkään, sillä etumukseni näytti siltä kuin olisin laskenut alleni.

1982 Oulun silloisella Seurahuoneella esiintyi Markku Aro mukanaan taustalaulajat joista yksi oli Meiju Suvas, vielä tuntematon suuruus.

1987 kävin kestävyysjuoksuvalmentaja Arthur Lydiardin luennolla Virpiniemen liikuntaopistolla. Mielenkiintoista jutustelua.

Joskus 80-90 lukujen taitteessa sain Ben Johnsonilta nimikirjoituksen T-paitaani Vapaa-ajan messuilla Oulussa. Jenkkien Carl Lewis ärsytti minua suuresti ja olin onneni kukkuloilla kun tämä kanadalainen ”äijä” pesi hänet Soulin Olympialaisten 100 metrin finaalissa. Sitten koin järkytyksen voittajan kärähtämisestä. Ben oli jossakin vaiheissa Valion maitomainoksessa, mutta sekin loppui Soulin doping käryyn. Niin katoavaista on maine kuten myös nimikirjoitus, joka haalistui pesujen myötä paidasta ja paitakin on jo hävinnyt. 

Kirka esiintyi Samanttassa Haukiputaalla 1990 alkupuolella ja työkaveri Keijo houkutteli katsomaan häntä. Kirkalla oli kurkunpään tulehdus, mutta silti hän esiintyi aivan upeasti ja veti osuutensa moitteettomasti.

Tapasin 1990-luvun alussa Eeli Aallon Pyrinnön kuntosalilla. Juttelimme pukuhuoneessa pitkän tovin elokuvista.

OFF Oulu Film Festival konsertit joista ensimmäisessä oli johtajana Jerry Goldsmith ja toisessa Trevor Jones. Siellä vieraili myös Renny Harlin silloisen heilansa Tarja Smuran kanssa. Harmi kun konserttisarja loppui niin lyhyeen.

Meiju Suvas esiintyi Mäntsälän lavalla jossa kävin kahdesti, ensimmäisen ja viimeisen kerran. Paikalliset miehet kuolasivat lavan edessä, olivat niin ihastuneet Meijuun. Tämä oli toinen kerta kun näin Meijun livenä.

1993 tervehdin Ruben Stilleriä Esplanadin puistossa Helsingissä. Ruben vastasi reippaasti tervehdykseeni. Tervehdys taisi olla yllätys, sillä hän kertoi radio ohjelmassa kuinka minusta tuli minä kuinka yllättynyt hän oli nuorena siitä, kun Helsingissä kukaan ei tervehtinyt kuten synnyinseudulla Nummessa. Kurssi-/messukaverit häpesivät käytöstäni.

Pistäydyin 1995 paikkeilla kestävyysjuoksu 2000 luennolla, jossa puhuivat mm. Lasse Viren ja Kari Sinkkonen. Lasse kertoi kuinka monta vuotta täytyy harjoitella ennen huipputuloksia. Joku yleisön seasta kysyi, mutta ethän sinä harjoitellut niin kauan ennen olympiavoittoa. Lasse vaikeni välittömästi ja poistui välittömästi sivulle istumaan. Sen jälkeen olen pohtinut, että mikä on totuus?

Konsertteja 1990-2000 lukujen taiteessa ja vuorossa olivat Leningrad Cowboys, J. Karjalainen Aki Louhela Oulun pesäpallostadionilla. Hankin hintavat liput tähän konserttiin, koska Leningrad Cowboysien kanssa piti esiintyä myös Puna-armeijan kuoron. Kuoro ei saanut lupaa ja se latisti tunnelmaa. Aki Louhelan esitys teki vaikutuksen kun taas J. Karjalaisesta jäi vaisu vaikutelma. Lopulta illan pääesiintyjä aloitti ja ihmiset ryntäsivät lavan reunalle. Ensi sävelistä alkoivat lahkeet lepattaa, koska meteli oli niin valtava vaikka emme aivan lavan lähellä olleetkaan. Pari biisiä riittivät, sillä desibelit olivat liian korkea meille ja poistuimme paikalta.

Huikea pianisti Grigori Sokolov esiintyi Madetojan salissa pakkastalvena 1999. Oulun kaupunginorkesterin intendentti Riitta Pulliainen kertoi radiossa esiintyjästä ja totesi vielä olevan muutama lippu myymättä. Päästyäni töihin Raaheen soitin heti vaimolle, että hae meille välittömästi liput tuohon tapahtumaan. Illan konsertti oli aivan huikea, pianissimot ja fortissimot sekä kaikki siltä väliltä vaihtelivat. Kokemus oli ikimuistoinen niin visuaalisesti kuin musiikillisesti. Kiitos Riitta suositteluista!

2003 näin hotellissa silloisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen ja kättelin häntä. Hieman hämillään hän oli mutta tervehti takaisin. Harmi kun hänen uransa loppui pääministerinä niin lyhyeen.

2006 oli vuorossa Tomasz Stańko ja Elojazz & Blues-festivaalit. Tarja oli hankkinut liput ja otimme mukaan oman istuimen. Koti terassilla oli todella leppoisan lämmintä ja lähdimme esitykseen kevyessä vaatetuksessa. Illan mittaan mereltä tuli viileitä ilmavirtauksia ja meinasimme paleltua vaikka yritimme lämmittää toisiamme. Tämän vuoksi musiikkinautinto kärsi todella paljon. Auton lämmityslaite puhalsi täysillä koko 25 kilometrin kotimatkan ja sulimme vasta Haukiputaalla. 

Olimme mukana Polartekin ruskaretkellä Vuokatin Katinkultaan Back to The Sixties tapahtumassa ja siellä näin livenä mm. Kari Tapion. 

Kävin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran Pori Jazzeilla 2007 jossa esiintyivät Paul Anka ja Natalie Cole. Paul yllätti positiivisesti ja Natalie oli pettymys. 

Barbara Hendricks juhlisti 70-vuotiasta Oulu Sinfoniaa me mukana vaimon kanssa. Täytyy sanoa, että odotin enemmän eivätkä ne aivan täyttyneet. Hieman jäi valju maku solistista jäi vaikka hän taitava olikin.

Himos Folkissa 2010 kuvasin Anssi Kelaa, Kuunkuiskaajia, Tarja Merivirtaa, Pauli Halmetta, Edu Kettusta, Johanna Juholaa & Milla Viljamaata, Vilma Timosta, Doina Klezmer Bandia sekä Jake Nymania. Myöhemmin soitin Jakelle ja kysyin voinko julkaista videot YouTubessa ja hän lupasi ja pyysi lähettämään DVD:n kuvaamastani materiaalista sillä tapahtumasta ei oltu tallennettu kuin ääni. Myöhemmin sain Jakelta pienen ”puuhapaketin” omistuskirjoituksella.

2010 Aki Louhela pyysi tekemään hänelle muutaman musiikkivideon ja valitsin kolme biisiä joihin tein sitten videot. 2011 Aki pyysi taltioimaan esiintymisensä Ravintola Camillossa.

2012 pistäydyimme Raumalla Teuvo Salmisen putiikissa. Teuvo on erinomainen taiteilija, karikatyyrien piirtäjä sekä trumpetisti.

Helmikuussa 2015 Iiro Rantalan konsertoi Harjavallassa. On hän aika veitikka ja mahtava muusikko!

2016 runoilija Heli Laaksonen oli nousemassa samaan Oulu-Tampere junaan kuin minäkin. Vaimo saattoi minua ja huomasi Helin. Hän kehotti minua kysymään Heliltä, saako tätä halata. Junan lähtiessä liikkeelle menin ”kilttinä poikana” toteuttamaan vaimon toiveen. Heli säikähti kuin olisi saanut sähköiskun, joten pysyin etäällä hänestä ja juttelin hetken. Soitin vaimolle ja hän nauroi katketakseen jekulleen. Heli Laaksonen on halauskammoinen, eikä minulla ollut tästä mitään tietoa. Aika ikävän tempun Tarja teki!

Elokuussa 2016 kävimme työkaverin kanssa Harjavallasta Keski-Porin kirkossa kuuntelemassa Pétur Sakarin urkukonserttia. Oli sen verran vaikuttava muusikko ja konsertti, että pyysin Péturia Facebook kaveriksi. Myöhemmin Pétur kutsui Facessa ystäviään tammikuussa 2017 debyytti konserttiinsa Notre Dameen. Pohdin aikani ja lopulta varasin matkat ja majoituksen Pariisiin. Kävimme upeassa paikassa kuuntelemassa huippu konsertia. Samaan aikaan sattui tapaamisemme 23-vuotis päivä. Hyvä reissu pakkasen puremassa Pariisissa.

2017 mennessäni sunnuntai-iltana komennukselle Harjavaltaa pika-aituri Nooralotta Neziri istui ”melkein” vieressäni Tampere-Pori junassa. Ajattelin tervehtiä häntä, mutta sitten päätin jättää tekemättä sen, sillä ihminen hänkin on ja kaipaa varmasti yksityisyyttä ja omaa rauhaa.

Heinäkuussa 2018 juttelin Johannes Holopaisen kanssa Kaikki synnit sarjan kuvauksissa Lumijoella. Mukavan oloinen kaveri, ei ollut noussut maine päähän.


Marraskuussa 2018 kättelin Tommy Hellsteniä P-P Yrittäjien tilaisuudessa ja sain samalla omistuskirjoituksen ostamaani kirjaan.

Lokakuussa 2019 juttelin Arman Alizad kanssa P-P Yrittäjien tilaisuudessa. Juttelimme vaimon kanssa hetken Armanin kanssa. Asiallinen mies ja erinomainen esiintyjä.



P-P Yrittäjien Hyvänmielen aamiaisella istuin sattumalta pääesiintyjän viereen. Oli mukava tutustua todella miellyttävää ja erittäin lahjakkaaseen Perttu Pölöseen.


Marraskuussa 2019 jututin viimeisimpänä hetken Henkka Hyppöstä Näkemyksiä digitalisaatiosta tilaisuuden loputtua.

Onhan noita muutama kertynyt vaikka en ole niitä tarkoituksella bongaillutkaan.

P/S Muistui tässä mieleeni, että olimme Pipo järjestön talviseminaarissa ja näin samalla reissulla sekä Anniina Mattilan että Erja Lyytisen ja sain molemmilta nimikirjoitukset. Vuotta en muista.
17.1.2020 Olimme avustajina Mutan Koala Picturesin tuotannon Kaikki synnit kuvauksissa ja juttelin tauolla tuottaja Ilkka Matilan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti