torstai 9. toukokuuta 2013

Ensimmäinen sairaus arvottu! Masennus.



Vaimo on käynyt vaivojensa vuoksi työterveyslääkärillä. Kun he eivät keksi muuta niin sitten kysyvät, että onko kotona kaikki hyvin tai jospa sinä olet masentunut.

Esimerkiksi vaimolla oli polttava tunne rinnassa, aivan kuin vanne olisi puristanut rintakehää ja ääni hävisi usein. Lääkäri määräsi "Leelian lepotuoliin" eli mtt:lle jossa hän kävi keskustelemassa. Toki ne olivat olleet mukavia rupattelutuokioita, mutta eivät oireet siitä mihinkään hävinneet.

Seuraavaksi tuli lähete jumpalle, josta vaimo tuli entistä kipeämpänä kotiin. Sitten kerran hän totesi, että nyt oli mukavaa kun me vain maattiin. Meikäläistäkin meinasi alkaa jo hieman hermostuttamaan.

Sitten kerran saunan lauteilla hän taas valitti vaivojaan, johon minä, että menet sellaiselle lääkärille jolta saat avun. Ei, ei, kun se on niin kallista, tuumasi vaimo! Totesin, että sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joko sinä menet yksityiselle maksoi mitä maksoi tai sitten lopetat tuon valittamisen.

Lopulta vaimo uskoi ja hän sai ajan Raustialle, joka teki välittömästi diagnoosin, johon eivät työterveyslääkärit olleet kyenneet vuosien saatossa. Palleatyrä ja pahasti tulehtunut ruokatorvi. Juuri tällaisille potilaille jumppa ja eritoten vatsalihasliikkeet ovat myrkkyä pahentaen vain tilannetta. Raustian lähetteellä tähystykseen jonka suorittanut lääkäri totesi, että tätä vaivaa on sairastettu ja kauan, lisäten tyrän olevan pahan. Leikkaushoito auttoi tähän sairauteen.

Myöhemmin ilmeni erinäinen määrä oireita ja kappas vaan, työterveyslääkärin korista nousi taas tuttu ja turvallinen masennus. Nappejakin määrättiin, mutta onneksi vaimo oli kovana eikä suostunut niitä syömään. Taas vierähti pitkään apua löytymättä, kunnes terveyskeskuslääkäri Kujala löysi syyn oireille. Ne olivat monikyhmystruuma, kilpirauhasen alkava liikatoiminta sekä rakkulakasvaimet. Että masennusta.... taas tuli huti työterveyslääkärille. Tämä hoito vaati kirurgisen toimenpiteen sekä loppuelämän lääkityksen.

Sitten iski lievä aivoverenkierron häiriö, jonka seurauksena pääsi tutustumaan "Raatteentielle" eli yhteispäivystykseen. Siellä vierähti 20 tuntia sisältäen odottelua, odottelua ja odottelua. Kun lopulta pääsi lääkärin tutkittavaksi alkoi pallottelu erikoislääkäriltä toiselle ja  jokaiselta epäselviä vastauksia. Ihmiset päivystyksessä huhuilivat apua sitä saamatta. Eräskin mummeli pyysi päästä pissalle eikä kukaan noteerannut häntä eivätkä minuakaan kun pyysin hänelle pissatusapua. Todettiin vain ettei tämä kuulu minulle tai käynpä tarkistamassa koneelta kenelle hän kuuluu ja hetken kuluttua vastauksena oli ei kuulu minun alueeseeni! Siinä ajassa olisi ehtinyt käyttää useammankin kerran pissalla. Oltuamme yön yksi hoitaja  kysyi, että onko potilas saanut mitään suuhunsa ja toi jogurttipurkin, kiitos siitä! Kaikkinensa se oli surkea reissu, aikavälillä 22:00 - 20:00!

Paljon potilaita ylityöllistety ja stressaantunut hoitohenkilökunta!


Viimeisimpänä tulivat rintakivut, tuskanhikeä ja oksennus, vaikka sen ei pitäisi palleatyräleikkauksen jälkeen onnistua sekä yöllä herääminen siihen, ettei saa happea. Tällä kertaa työterveyslääkärin diagnoosina olivat psykosomaattiset oireet ja masennus! Ihmiselle jolla on synnynnäinen läppävika, mitraaliläpän prolapsi ja rytmihäiriöitä. Ei sydänfilmiä tai muuta varmistavaa tutkimusta. Meniköhän tälläkään kertaa aivan oikein?

Lääkärin työ on vaativaa, sillä hänen on oltava kuin Hercule Poirot tai Sherlock Holmes eikä mennä siitä mistä aita on matalin.

On lääkkeitä jotka pelastavat ihmisiä elämälle. Vaikka vaimolla on ollut vastenmielinen suhtautuminen turhaan lääkitykseen, täytyy hänen syödä lopun ikänsä tyroksiinia.

Toki vaimo on ollut jossakin vaiheessa masentunutkin, kun hän tiesi jotain olevan pielessä vaikka kokeista ei löytynyt syytä oireille. Helpotus oli suuri jokaisella kerralla kun sitten diagnoosit saatiin eikä syy ollutkaan masennuksen.

Tiedä missä hän pörräisi  pilleritokkurassa jos hän olisi suostunut sairaslomaan ja mielialalääkitykseen. Onneksi hän piti oman päänsä vaikka oli todennutkin lääkärille, että kaipa minä sitten olen masentunut!

Kun ottaa käytetyn vaimon, täytyy varautua pitkään vikalistaan ;)  Vaikka vikoja löytyy onneksi pää pelaa, joskus liiankin terävästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti