sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Elämänura osa 24: 2003 Kattoremontti



Alma ja harjakatto 2003

Oulun Kemira oli hankkimassa Alma käyttäjälisenssiä ja kävimme tutustumassa siihen Kokkolan Kemiralla. Myöhemmässä vaiheessa sekä suunnittelijat että Kemiran henkilöstöä koulutettiin Alman saloihin.

Piiriluettelon eri versioita oli toimitettu monta kertaa voimalaitoksen porukalle tarkistettavaksi. Lopulta se saatiin valmiiksi ja luovutettiin Siemenisille. Tämän jälkeen voimalaitoksen instrumenttipuolesta vastaava tuli huomauttamaan, että eräs kirjaintunnus pitää muuttaa. Totesin sen olevan saman kuin se on ollut aiemminkin. Päällikkö vain vänkäsi vastaan, että se on väärin ja se on muutettava. Sanoin sen olevan mahdotonta koska piiriluettelo oli "jäädytetty" ja luovutettu automaatiojärjestelmän toimittajalle. Sen jälkeen minulle osoitettiin käskyllä paikka, että sinähän teet niin kuin sinulle sanotaan. Mitä teen? Menin kertomaan terveiset projektipäällikölle joka totesi naurahtaen, että positiot ovat ne mitkä ne ovat eikä niitä enää muuteta.

Kotona nytkähti käyntiin harjakattoprojekti. Keskimmäisen makuuhuoneen sisäkattoon ilmestyi laikku joka johtui katon vuotamisesta. Kiipesin katolle ja huomasin syyn olevan omaa huolimattomuutta. Olin vetänyt varalta kevytpressut pulpettikaton huovan päälle ja tuuli oli riepotellut niitä siten, että sinne oli muodostunut pusseja jotka olivat padottaneet sadeveden. Rankkojen syyssateiden ansiosta pussit olivat pullollaan ja  vesi oli tihkunut huovan läpi. Tuli kiire saada kattourakoitsija.

Teimme pikavauhtia tarjouspyynnöt useampaan paikkaan. Hintahaarukka oli melko suuri ja valitsimme halvimman, joka välttämättä halusi tulla tekemään remontin koska hänen firmansa pääpaikka oli noin kilometrin päässä meiltä. Teimme sopimuksen ja työt alkoivat melkoisella vauhdilla. Remontin yhteydessä tilat lisääntyisivät makuuhuoneen ja lasikuistin verran.

Ikkunat kierrätysmateriaalista

Urakoitsija tiedusteli lasikuistin ikkunoista, ovatko ne jo tilattu? Eihän me sellaista oltu hoksattu tehdä. Hän totesi siinä vierähtävän aikaa. Tarja tuumasi, että kyllä hän ikkunat hommaa, me vähän naurahtelimme. Seuraavan päivän iltana olimme vaimon kanssa Myllyojalla penkomassa roskalavoja. Siellä oli ikkuna remontti ja saimme viedä purkuikkunat ilmaiseksi. Hannuksesta löytyi puuseppä joka teki puretuista ikkunankarmeista meille sopivat. Saatiin huomattavasti nopeammin kuin ikkunatehtaalta. Siellähän ne ikkunat ovat, hyvät, edulliset ja uniikit, ei tuule eikä vedä! Makuuhuoneen ikkuna saatiin vaihtokaupalla, luovuin kuntolaitteesta jonka olin ostanut käytettynä Raahesta.

Urakoitsijan aloittaessa työt naapuri tuli luokseni ja todeten, että tuonko te olette ottaneet tekemään remonttia? Olkaahan tarkkana sillä se on tehnyt aika paljon kupruja. Vielä tämäkin!

Urakoitsija aiheutti katastrofin

Kattoon oli tehty aukkoja kattotuolien pystyille ja katto oli peitetty pressuilla. Yöllä ja aamulla satoi vettä. Vanhin tyttö oli soittanut Tarjalle, ettei sinä päivänä tarvitse tulla hoitamaan vanhempia sillä hän on sen päivän isovanhempien luona. Tarja jäi kotiin lähtiessäni töihin. Juuri kun pääsin tuotantopaikalle tuli tulikiven katkuinen puhelu. Täällä Haukiputaalla piru irti, vettä tippuu valaisinten rei'istä.

Hetki lähtöni jälkeen oli plafondeista alkanut kuulua omituinen helähtely. Tarja oli tajunnut tilanteen ja syöksynyt ulos huutaen, että kuka perkele siellä repi pressut alas. Katolla oli ollut pojankoltiainen joka oli yksin temponut pressuja jolloin aukkojen kohdalle kertynyt vesi oli holahtanut välipohjaan. Siinä oli katastrofin ainekset kasassa. Naapuri taisi olla oikeassa!

Sen jälkeen alkoi tapahtua, kattotuolit ja sateelta suojaava katto valmistuivat iltaan mennessä. Aikani taistelin firman johtajan kanssa mutta hän vain totesi, että olihan se katto vuotanut jo aiemmin, ettei tuolla mitään merkitystä ollut. Kun on liian lepsu niin on, en viitsinyt enkä jaksanut alkaa enempää hakemaan oikeuksiani. Pomo vain tuumasi, että ei siinä mitään nostaa vaan kesällä vuorivillat koholle niin kyllä ne siitä kuivuvat.

Alma vastaan Pinstru 0-1

Töissä oli kasassa jälleen todella mukava projektiryhmä. Suunnittelu eteni ja suhde Almaan syveni. Projektiin oli tullut pari miestä myös Almalta jotka hoitivat suurelta osin piiri- sekä muiden tietojen siirtämisen järjestelmään. Laitekyselyt etenivät. Nuorempi kollega teki kyselyaineiston Excel muodossa ja minä käytin Alman mahdollisuuksia. Aikaa minulta kului vähintäänkin tuplasti verrattuna kollegaan, koska Almalla tekeminen oli niin kankeaa. Samalla huomasin samojen instrumentointipiirien olevan useita kertoja järjestelmässä.

Alma miesten ohjeiden mukaan piiriluettelon tekeminen Excelillä oli nopeampaa ja joustavampaa jonka jälkeen se importataan eli tuodaan Almaan. Tuntui oudolta, että järjestelmä olisi niin kankea. Koska piiriluetteloa oli päivitetty useampia kertoja ja he olivat importanneet sen joka kerta järjestelmään oli se luonut samoja piirejä useita kertoja. Rautaruukin TP-järjestelmässä ja Polartekin Pinstrussa se oli mahdotonta. Samaa positionumeroa ei voinut syöttää kuin kerran, ainoastaan jos se poistettiin saattoi vapaan piirinumeron ottaa käyttöön. Olivatko Alma-miesten järjestelmäasetukset puutteelliset vai oliko Alma näin kökkö? Siivosin ylimääräisiä piirejä järjestelmästä useita kertoja, ylimääräistä työtä.

Asennuskyselyaineisto valmistui. Piirsin muista suunnittelijoista poiketen myös kaapelointikaavion MicroStationilla. Kun urakoitsija valittiin aloitti se valmistelevat kaapelointityöt jo ennen varsinaista urakkaa. Instrumentoinnista vastaava kävi henkilökohtaisesti kiittämässä erittäin havainnollisesta kaaviosta joka helpotti huomattavasti kaapelointia.

Palkankorotusta pyytämässä 2004

Keväällä poikani ikäinen työkaveri "painosti" minut pyytämään palkankorotusta. Hän antoi tiukat ohjeet ja kannusti minua menemään osastopäällikköni juttusille. Rohkaisin mieleni ja lähdin toimistolleni. Pitkien ja  tiukkojen neuvottelujen jälkeen, johon osallistui myös firman korkeinta johtoa, sain lopulta puolet siitä mitä pyysin.

Olimme juhlineet edellisenä päivänä Tarjan 50-vuotispäiviä. Olimme seuraavana päivänä 19.3 hakemassa Hannuksen leipomosta  kakkua hänen työpaikalleen kuullessamme järkyttävän uutisen autoradiosta. Konginkankaalla oli tapahtunut Suomen historian vakavin tieliikenneonnettomuus. Täysperävaunullinen kuorma-auto oli törmännyt 36 matkustajaa Rukalle laskettelemaan kuljettamassa olleeseen Aurinkobussit Oy:n linja-autoon. Onnettomuudessa kuoli 23 henkilöä ja 14 loukkaantui, joista suurin osa oli nuoria ja nuorehkoja laskettelijoita.

Projektipäällikkö mainitsi jo seuraavasta projektista jossa suunnittelutehtävät jatkuisivat KOVA 2004 valmistuttua. Kaikki ei kuitenkaan mene aina kuin haaveillaan. Juuri kun varsinainen asennusurakka oli alkamassa tuli Kemiran ylemmältä taholta säästömääräys, jolloin suurimmalle osalle ulkopuolisista suunnittelijoista täytyi antaa lähtöpassit. Taas täytyi kerätä kamppeensa ja poistua omalle toimistolle. Urakoitsijan edustaja kävi hämmästelemässä, ettei hän muistanut vastaavaa, että projektin kiireimmän vaiheen käynnistyessä suunnittelija saa lähteä kävelemään. Totesin, että nyt on helppo löytää syntipukki jos on jotain ongelmia, mutta se ei minua haittaa.

Kolmas kohtaaminen Rautaruukin kanssa 2004

Rautaruukki vaihtui Ruukiksi samoin logot!
Sakari Tamminen aloitti 2004 Rautaruukin johdossa sillä seurauksella, että se muutti nimensä pelkäksi Ruukiksi. Oliko tämä Ruukki alkusoittoa jollekin?

Sain kutsun Rautaruukille tai Ruukille Nauhavalssaamon automaation uudistamiseen. Projekti olisi kaksivaiheinen. Taas alkoi kulkeminen Raahessa ja olihan se 8-tie käynyt tutuksi jo aiemmin.

Kattourakoitsija kiirehti viimeisen laskun hoitamisessa. Ihmettelin kiirettä kun lumiesteet ja talotikkaat olivat asentamatta. Eihän talossa ole edes tulisijaa oli vastaus. Aloin jo hikeentyä ja tiedustelin ammattikoulukaverilta Esa Härmältä joka oli ränni- ja tikashommissa paljonko tällaiset tarpeet maksavat asennettuna. Tein uuden laskun Wordilla josta vähensin kyseisen summan ja maksoin loppusumman. Tarja hätäili ja pelkäsi, että mitä se urakoitsija nyt sanoo. Sanokoot mitä tahtoo ja toimitin myös uudelleen tekemäni laskun hänen postilaatikkoonsa. Ei kuulunut mitään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti