maanantai 17. helmikuuta 2014

Elämänura osa 25: 2004 Maailman paras maa!



Rullaluistelun iloja 2004

Loman lopussa kävin lenkillä rullaluistimilla täydessä suojavarustuksessa, mutta en ollut opetellut oikeaoppista kaatumista. Taitettuani matkaa kahdeksan kilometriä saavuin Kellossa olevan pyörätien alikäytävälle joka olittaa vanhan nelostien. Potkaisin vielä vauhtia alamäessä jonka lopussa oli 90° mutka oikealle alikäytävän alle. Vauhti kiihtyi kunnes tulin mutkaan jossa järkytyin todella paljon. Kevyenliikenteenväylä oli suljettu pumppuhuollon puomilla ilman mitään ennakkovaroituksia. Mietin salamannopeasti mitä teen, etten lennä puomiin tai pientareen epämääräiseen heinikkoon jossa saattoi olla kiviä. Heittäydyin takaviistoon oikealla jarruttaen kämmensuojilla. Oikean jalan paljas säärensivu kynti myös asfaltin pintaa saaden ikävännäköisen ihottuman. Nousin ylös, kiersin puomin ja jatkoin matkaa Holstinmäelle, ei sitä matkantekoa kesken lopeteta. Paluumatkalla en käyttänyt kyseistä alikäytävää vaan ylitin kiltisti tien. Saavuttuani 18 kilometrin lenkin jälkeen kotiin puhdistin asfaltti-ihottuman (tunnelmat videossa). 
 
Puhdistaminen ei auttanut ja kävin viikon päästä terveysasemalla tulehtuneen jalan kanssa. Sain antibioottivoidetta sekä samaa ainetta sisäisesti. Eivät vain dropit purreet! Viikon kuurin ollessa lopuillaan jalka oli turvonnut lähes tuplaten paksummaksi kuin toinen ja se oli todella kipeä niin että lahkeen kosketuskin teki kipeää. Menin perjantaina Ruukin terveysasemalle näyttämään jalkaa. Hoitajan nähdessä haavan hän parahti, että tuohan märkii jo! Mitä sinä olet oikein tehnyt. Kerroin terveyskeskuslääkärin ohjeet, johon hoitaja, ettei antibiootteja saa käyttää samanaikaisesti sekä voiteena että tabletteina. Hän kutsui lääkärin katsomaan joka totesi, että sama pillekuuri ja voide pois sekä suihkuttaa haavaa vedellä useamman kerran päivässä. Tämän jälkeen alkoi parantuminen. Tiedä sitten oliko lääkekuurilla elimistöä sekoittava vaikutus. Meni kolmisen kuukautta olon ollessa todella heikko, töissä portaiden nousu kolmanteen kerrokseen sai puuskuttamaan. Kävin tutkimuksissa, mutta mitään syytä voimattomaan oloon ei löytynyt.

Syyskuussa kävimme Polartekin porukan kanssa ruskaretkellä Kuusamossa, vaeltelua ja muuta mukavaa ohjelmaa.

Vanha ja sekava dokumentointi

Projekti lahja, kynä jossa laserosoitin ja ledilamppu.
HSM Kuuma Nauha Valssaamo projekti eteni vaikka valssaamon instrumentointi piirustukset olivat todella sekavia. Viittausta viittauksen jälkeen ja parhaimmillaan sai olla kolme tai neljä mappia joita selaten selvisi kenttälaitteelta ohjauslogiikalle tai päinvastoin. En saanut selville mihin tämä esitystapa perustui, mutta todella hankala se oli. Ihmettelin miten Nurmelan Risto oli saanut kasaan lähtömateriaalin. Kaikesta huolimatta uudet piiriluettelot saivat lopullisen muotonsa.

Skotit ovat yhtä sisukkaita kuin suomalaiset

Mark Middleton tuli James Howden & Companylta Skotlannista käyttöönottamaan suihkusuojaputki manipulaattoria. Pidin Markkia koppavana hänen liikkuessa Vesa Mäenpään kanssa sillä hän ei tervehtinyt. Tutustuttuani häneen myöhemmin totesin hänet todella mukavaksi ja sympaattiseksi henkilöksi.

Mark ei ollut hiihtänyt ja projektipäällikkö Pentti Ramstedt vei hänet kokeilemaan lajia Raahen laduille. Mark oli pyllähtänyt kymmeniä kertoja muutaman kilometrin matkalla. Periksi antamattomana ja sisukkaana skottina Mark ei luovuttanut vaan päätti opetella hiihtämään.

Mark halusi liittyä myös Oulun Pyrintöön, mutta hän ei kuulunut urheiluseuraan rekrytointikohderyhmään. Hän ei luovuttanut vaan perusti oman urheiluseuran Oulun Huiput. Aluksi seura oli kestävyysurheilu painoteinen, mutta nykyään siellä on myös Curlingia. Hän perusti myös Suomi Sports nettikaupan ja aloitti Curling tuotteiden maahantuonnin! Todella innovatiivinen ja rohkea mies!

Lasketellessaan Ylläksellä Mark oli eksynyt kumparelaskijoiden rinteeseen, jossa menetti suksiensa hallinnan ja kaatui pahasti. Kaverit olivat menneet hakemaan apua Markin maatessa tuskissaan. Ne olivat olleet hänen elämänsä pisimmät hetket. Yksi hämärtyvässä tunturissa oudossa maastossa oli ollut todella pelottava kokemus. Lopulta ensiapujoukot olivat hakeneet hänet rinteestä ahkiolla. Katkennut solisluu oli jouduttu pulttaamaan kasaan. Siinä taisi olla riittävästi Lapin taikaa skotille!

Ja hyvinhän Mark lopulta oppi murtomaahiihtämisen, alla muutama esimerkki Tervahiihdon tuloksista:

2006 matkalle lähti 165  M70P 70km 52. Mark Middleton 5:04:34
2008 matkalle lähti 268 M40V 40km 134. Mark Middleton, 2.15.56,6

Kun Mark Middletonin komennus loppui jäi hän Suomeen ja siirtyi Alten palvelukseen. Lopulta hän muutti Ouluun josta hän kävi silloin tällöin työkeikalla Altella Raahessa.

Suomi, maailman paras maa, myös muiden kokemana!

Tuliainen Markilta
Mark pyysi meiltä joskus kyytiä ja kuskasimme hänet Raaheen ja takaisin. Kyytireissuilla kiusoittelimme joskus Markia hänen matkustelustaan, että onko hän agentti 007, hänen kierrellessä ympäri maailmaa, milloin Jäämerellä milloin Välimerellä tai milloin missäkin. Mark vain naureskeli. Olimme uteliaita miksi hän muutti Suomeen. Markin mielestä Suomi on maailman paras maa. Tuli todella  ylpeä olo, kun muutkin arvostavat isänmaatamme. Toivottavasti myös päättäjät ymmärtävät sen arvon, eivätkä tuhoa tyystin tätä hienoa kotimaatamme.

Tapanin tsunami 2004

Joulun lopulla alkoi kantautua pysäyttäviä uutisia Thaimaasta. Siellä oli ollut 26. joulukuuta 2004 massiivinen tsunami joka aiheutti yli 17600 ihmisen kuoleman sekä 12500 loukkaantumisen, kadonneita oli 51500. Koskettavia ihmiskohtaloita joista mieleen jäivät mm. Aki Sirkesalon ja hänen perheensä menehtyminen sekä Sauli Niinistön pelastuminen. Hämmästelin pelastustöiden viivyttelyä ja vähättelyä täällä Suomen päässä, myös SauliNiinistö arvosteli sitä voimakkaasti. On helppo arvostella, mutta itse olisin tarttunut toimeen paljon nopeammin kuin Suomen välinpitämättömät viranomaiset!

Ristiäiset Mäntsälässä ja Opelin oikuttelu 2005

Lähdimme reissuun vaimon sekä tyttären ja hänen kahden poikansa kanssa. Ristiäiset olivat Mäntsälässä ja vanhimman pojan kuopus sai nimekseen Matias Benjamin. Lähdimme sunnuntaina takaisin kotia kohti. Jyväskylän jälkeen Vectrasta alkoi hiipua veto. Päätin pysähtyä huoltoasemalla, mutta matkanteko kävi vaikeammaksi ja lopulta auto sammui kymmenisen kilometriä ennen Viitasaarta. Pakkasta oli -20° ja siinä me olimme tienposkessa tähtikirkkaan taivaan alla auton kylmetessä. Sain lopulta kiinni hinausauton jonka odottaminen tuntui iäisyydeltä. Hinurin saavuttua ahtauduimme kaikki sen ohjaamoon. Korjaamolta tilasimme taksin joka kuljetti meidät sekä mukana olleen peräkärryn kotiin. Onneksi kyyti meni vakuutusyhtiön piikkiin koska kello oli jo ilta kymmenen ja mukana oli vajaa kaksi- sekä puolivuotias pikkupoika. Kotiin päästyämme katsoimme Super Bowlia kun ei uni meinannut tulla.

Korjaamolta ilmoitettiin venttiilien palaneen jonkun letkun irrottua ja seoksen mentyä liian laihaksi. Venttiiliremontti jo toisen kerran ja nyt omasta pussista.

Kaapelointien ja kytkentöjen suunnittelua 2005

Nauhavalssaamon kaapelointi- ja kytkentäsuunnittelu eteni kiivasta vauhtia. Pauli Tynjälä Kokkolasta oli liittynyt projektiin ja teimme yhdessä instrumentoinnin suunnitelmia. Pauli teki instrumentoinnin piirikaaviopohjat ja jaon minä kaapelointikaaviot ja kytkennät.

Kesälomalla motocrossia ja vesikuuroja 2005


Vanhin poika Jani kävi vierailulla kesälomalla. Pistäydyimme Iinatissa katsomassa myös motocrossia kun siellä oli ajamassa  pojanpojan kummi Jukka Pirinen. Heinäkuun lopulla tilasin sorakuorman kevyttallin pohjaksi. Levittelin sorat ja vuokrasin tärylätkän (maantiivistin) jolla jyttyytin pohjan tiiviiksi. Heinäkuun 27. päivänä kesken lätkäyksen tuli sellainen vesikuuro, että työ piti keskeyttää. Kaksi sadekuuroa tunnin sisällä ensimmäisen ollessa 10 mm ja toisen 16 mm, piha lainehti ennen näkemättömästi. Vuorokauden kertymäksi tuli huikea 40,5 mm.

Vuorokauden sade-ennätys!
Lomien jälkeen työt Raahessa jatkuivat Suunnittelupalvelun tiloissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti