lauantai 15. helmikuuta 2020

Lisääntyminen!


Mikä on syynä, että syntyvyys laskee

Ajatus tämän kirjoittamiseen syntyi Puoli seitsemän ohjelmassa 11.2.2020 vierailleen Raakel Lignellin lausahduksesta, tehkää lapsia!

Jo raamatussa siihen kehotetaan

En ole uskovainen eikä kotimme ollut uskovainen, joten seuraava kehotus oli minulle
täysin vieras.: ”Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa”.

Kuitenkin minulle oli jo aivan pienenä selvä, että haluan lapsia ja vielä monta vaikka olenkin urospuolinen. No, ei niitä niin monta tullut, mutta kolme kuitenkin. Myös se oli selvää, että lasten hankintaa ei jätetä myöhemmälle iälle. Toiveenani oli se, että olisin sen ikäinen, että jaksaisin vielä olla pappa lastenlapsille ja saisin nauttia heistä.

Kallis vanhemmuus!

Olimme päättäneet tehdä kaksi ensimmäistä lasta mahdollisimman lyhyellä ikäerolla. Työkaveri moitti, ettei sellainen kannata. Totesin, että minulla ja ainoalla veljelläni on seitsemän vuotta ikäeroa eikä meistä ollut leikkikavereiksi. Hän totesei, että heillä ei ollut suurta ikäeroa veljiensä kanssa mutta silti he eivät olleet leikkineet yhdessä. On kuitenkin todennäköisempää, että leikit sattuvat paljon paremmin yhteen muutaman vuoden ikäerolla kuin seitsemän vuoden erolla.

Lasten synnyttyä, eräs tuttava laskeskeli kuinka kalliiksi jo yksi lapsi tulee ja paljonko se laskee elintasoa. Minulle ei sellainen ajatus olisi käynyt mielessäkään. Kaikki maksaa, ei mikään ole ilmasta ei eläminen eikä edes kuolemakaan.

Kaikesta vaivasta ja rahasta huolimatta lapset ovat rikkaus. Sinä siirryt heissä tuleviin sukupolviin.

On nähtävä myös vaivaa

Ei riitä, että tekee lapsia, heihin täytyy myös panosta, eikä jättää kasvamaan kuin rikkaruohot. Rakkautta ja rajoja täytyy olla. Kuri, selkeys ja johdonmukaisuus sääntöjen noudattamisessa ovat kaiken A ja O!

Molempien vanhempien täytyy sitoutua niiden noudattamiseen. Jos toinen vanhemmista luistaa, niin lapset kyllä osaavat käyttää tätä heikointa lenkkiä surutta hyväkseen.

Ongelmakoirien kouluttaja totesi, että omistajat eivät saa päästää koiraa sänkyyn. Koiran on tiedettävä paikkansa. Minulle tämä on ollut täysin selvä sekä koirien, että lasten kanssa. Olisiko tässä syy siihen, että koirani eivätkä lapsenikaan ole olleet ongelmatapauksia.

Monesti annetaan periksi, koska se tuntuu sillä hetkellä helpommalta. Sen jälkeen on paljon vaikeampi palata ruotuun. Vapauksia voi antaa, mutta ne on ansaittava omalla käytöksellä. Jos lapset eivät noudata rajoja tai määräyksiä täytyy ”lieka” vetää tiukalle. Löysää voi antaa kun hommat toimivat.

Lasten hankinta

Niin miksi sitten niitä lapsia ei tehdä vaikka se tekotapakin on niin mukava? Ehkä pelätään tulevaisuutta ja mitä se tuo tullessaan. Kyllä sitä kaikesta selvitään, sillä ovat ne aiemmatkin sukupolvet selvinneet ja paljon tiukemmista lähtökohdista suurten lapsikatraiden kanssa.

Ei muuta kuin kaikki rohkeasti lisääntymään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti