tiistai 24. maaliskuuta 2020

Mitä koirat ymmärtävät


Koirien sielunelämä

Mitä kaikkea koirien päässä liikkuu, sitä emme tiedä. Mutta siellä liikkuu yllättävän paljon.
Huomasin jo kahden ensimmäisen koirani kanssa, että niillä toimii se joka meiltä on sivistyksen myötä surkastunut. Mitä tarkoitan? Kyse on aistien ulkopuolisesta havaitsemisesta. Suuri osa pitää tätä täytenä huuhaana, mutta minä en. Kun koiriin tai muihin lemmikkieläimiin on muodostunut läheinen suhde, tämä havaitseminen voimistuu.

Näin jälkeenpäin ajatellen sitä on ollut jo silloin kun minulla oli kissa. Kissa oli musta ja ristin sen Pantteriksi. Se ei antanut muiden ottaa itseään kiinni. Minun kanssa se tuli toimeen erinomaisesti. Silloin en osannut havaita näitä asioita.


Seropit Demon jaZeo 1973

Ensimmäinen havaintoni tapahtui kahta koiraani ulkoiluttaessa. Päästin koirat vapaaksi ollessamme metsässä. Kiersimme saman lenkin kuten aina muulloinkin. Koirat juoksivat usein kaukana edelläni ja minä pyöräilin perässä. Kerran päätin hämätä niitä ja ajattelin kääntyä eri polulle. Kappas vain, taakse katsomatta ne kääntyivät ennen kulkemattomalle reitille, ajatuksissani tekemän päätöksen mukaisesti. Silloin aloin pohtia tätä tapahtumaa. Myöhemmin sama tapahtui useasti. Kun muutimme, meidän täytyi luopua toisesta koirasta. Ajattelimme ensin toisesta luopumista ja sen käytös muuttui masentuneeksi. Useiden päivien jälkeen päädyimme toiseen jolloin masennus vaihtui siihen ja aiemmin masentuneen käytös muuttui täysin.

Bostoninterrieri Camilla 1989

Kolmannen koiran kohdalla en muista havainneeni vastaavaa sidettä.

Tarinoita muiden koirista

Yhdysvaltojen vaarallisin koirarotu on Rottweiler. Se on aiheuttanut eniten kuoleman tapauksia. Eräässä television koiraohjelmassa oli seuraavanlainen ja koskettava tarina. Maatilalla isovanhempien kanssa asuva perhe oli hankkinut Rottweiler rotuisen koiran löytöeläinkodista. Koira oli kiintynyt hyvin nopeasti perheen kymmenvuotiaaseen tyttöön. Tyttö liikkui paljon koiran kanssa kahden. Erään kerran koira oli juossut asunnon oven eteen ja haukkunut vimmatusti. Kotona oli isoisä joka oli ihmetellyt mistä on kyse. Koira oli ryntäillyt poispäin ja isoisä oli päättänyt seurata koiraa. Hän oli hypännyt autoonsa ja lähtenyt ajamaan. Koira oli mennyt auton eteen ja yrittänyt osoittaa jotakin. Isoisä oli kääntänyt auton toiseen suuntaan ja koira oli lähtenyt juoksemaan edellä. Koiran opastuksella isoisä löysi ratsastamassa olleen tytön vakavasti loukkaantuneena. Hevonen oli pillastunut jostakin syystä ja tyttö oli lentänyt satulasta päin aitaan. Hän olisi menehtynyt ilman koiran apua. Tässä on esimerkki kuinka koira voi sitoutua ihmiseen ja osaa toimia myös itsenäisesti.
Näitä tarinoita on paljon. Esimerkiksi Intiassa koira oli löytänyt roskikseen hylätyn vastasyntyneen vauvan ja kantanut sen turvaan. Vauva oli pelastunut ventovieraan koiran ansiosta. Samanlainen pelastuminen on tapahtunut Argentiinassa.
Veljeni koira oli jäänyt yöllä auton alle ja kuollut ääntäkään päästämättä. Välittömästi tapahtuman jälkeen kaikki lähistössä olleet vieraat koirat olivat alkaneet ulista, vaikka ne eivät olleet kuulleet tai nähneet tapahtunutta. Veljeni kertoi tilanteen olleen puistattavan karmaiseva ja järkyttävä. Mistä lajitoverit tiesivät kaltaisensa poistuneen autuaimmille haukkuma maille.

PWD Jaska 2011

Meille tuli vuonna 2011 hoitoon 7-vuotias Jaska. Hoitosuhde muuttui puolen vuoden jälkeen ja Jaskasta tuli meidän koira. Jossakin vaiheessa huomasin saman tapahtuman kuin Demonin ja Zeon kanssa. Jaska kulki seitsemän metrin päässä edelläni ja tulimme T-risteykseen. Mietin kääntyisinkö oikealle vai vasemmalle. Hieman ennen Jaskan saapumista risteykseen tein päätöksen, että oikealle. Taakse katsomatta ja varmoin askelin Jaska kääntyi oikealle. Tästä päättelin, että välillemme on syntynyt näkymätön side. Toki joku voi väittää koiran lukeneen eleitäni tai sitä vain sattumaksi. Ensimmäinen väite on helppo kumota. Koira ei katsonut taakseen valitessaan reitin ja minä kuljin siinä vaiheessa suoraan eteenpäin millään eleelläni suunnan muutosta osoittaen, olin tehnyt päätöksen ainoastaan ajatuksissani.
Myöhemmin huomasin tämän ominaisuuden hyvin usein. Myös Jaskan puheen ymmärtäminen oli erinomaista tasoa. Laumamme erinomainen yhteiselo kesti kahdeksan vuotta. Sitten Jaska poistui autuaammille haukkumaille.

Seropi Ramsa 2018

Meille tuli heinäkuussa hoitoon pieni kokoinen Ramsa koira. Suhteellisen nopeasti solmimme kiinteän suhteen. Testasin sitä pari kuukautta tutustumisemme jälkeen. Ulkoilimme tuttua reittiä. Sitten saavuimme kääntöpaikan lähelle josta käännytään oikealle. Päätin testasin toimiiko meidän välinen sanaton viestintä. Ajattelin, että eipä käännytä kuten tavallista vaan jatketaan suoraan. No mitä Ramsa teki? Se ei kääntynytkään kuten tavallista vaan jatkoi suoraan vaikka olin useita metrejä sen jäljessä enkä ollut vielä poikkeavalla tiellä. Kotona tiedustelin Tarja vaimolta, että onko hän jatkanut tässä kohtaa matkaa kertaakaan kääntymättä? Ei
ollut! Tämä todisti sen, että olimme solmineet kiinteän sanattoman viestinnän yhteyden. Näyttää siltä, että tämäkin koira on valinnut laumansa ja siitä on tullut meidän koira.
Tyttärellä on kaksi muuta koiraa. Aika ajoin ne ovat meillä väliaikaishoidossa. Huomasin hyvin nopeasti, että meille muodostuin niistä isomman kanssa tämä yhteys hämmästyttävän nopeasti. Vaikka Onni-koira vilistää fleksin päässä kuin sähköjänis ja risteävään kohtaan tultaessa se valitsee lähes aina sen reitin minkä olen ajatuksissani päättänyt. Mielenkiintoista.


Kypsyminen lauman johtajaksi

Kaksi ensimmäistä koiraa hankkiessani tutustuin koirankasvatus oppaisiin. Niistä sai hyvää tietoa johdonmukaisuudesta. Kolmannen koiran jälkeen päätimme, ettei meille tule enää koskaan koiraa koska sen pito on niin kovaa ja vaativaa työtä. Kuitenkin jotakin jäi oppimatta.

Jaska on tässä reilut 14v ja ehti opettaa uutta tulokasta.
Neljäs ”kierrätyskoira” Jaska opetti meitä aivan valtavasti. Ei lauman johtajalle riitä, että se toimii johdonmukaisesti, pitää huolen ruokinnasta ja kurista. Siihen kuuluu myös inhimillisyys, luottamus sekä oleminen osa laumaa ei pelkkä johtaja. Koiralla on turvallinen olo kun se tietää paikkansa hierarkiassa. Koiraa voi paapoa, mutta sen on toteltava sille märiteltyjä rajoja. Koira ei määrää, mutta sen voi joskus antaa valita.

Toki koirissa on luonnevikaisia samoin kuin ihmisissä, mutta suurin osa koirien käytösongelmista johtuu taluttimen yläpäästä. Olen usein nähnyt huonosti käyttäytyvien omistajien lasten käyttäytyvän samalla tavalla. Yksikertainen ohje rakkautta ja rajoja pätee niin lapsiin kuin koiriin. Lisäksi on muistettava johdonmukaisuus molempien kasvatuksessa.

Tämä viimeinen tulokkaamme, ”kierrätyskoira” Ramsa, on palautettu kasvattajalle ensimmäisestä kodistaan häiriökäyttäytyjänä. Sitten tytär oli ottanut sen hyväsydämisyydestä itselleen. Periaatteessa olemme sen neljäs perhe ja ainoa vika, jos sitä voi viaksi sanoa, on sen rotuominaisuus, eli haukkuminen jota emme ole saaneet vaimennettua. Muuten koira on todella älykäs ja oppiva.

Rupert Sheldrake ja miksi koirasi tietää, milloin olet tulossa kotiin

Ensimmäisen kerran sain vahvistusta omille kokemuksille lukiessani Sheldraken kirjan. Siinä on samoja käsitelty samoja asioita joita olin havainnut ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla.

Koirakuiskaaja Cesar Millanilla on myös hyviä ohjeita vaikka en aivan kaikessa ole samaa mieltä.

Viimeksi koiran ominaisuuksista tuli tuttua tietoa televisiosta Prisma: Koira ja ihminen. Bordercollie Chaser on varsin oppivainen koira. Psykologian emeritusprofessori John W. Pilley on vakuuttunut siitä, että hänen tyttärensä bordercollie on päässyt jyvälle ihmisen käyttämän kielen rakenteesta. Kolmessa vuodessa Chaser oppi ”nimeämään” 1022 erilaista esinettä, mutta tämän lisäksi se osoitti kykyä ryhmitellä tavaroita tiettyihin kategorioihin aivan kuten pieni lapsi. Esimerkiksi sanan lelu se oppi yhdistämään tavaroihin, joita saa retuuttaa. Uskokaa tai älkää, mutta koiranne on paljon fiksumpi kuin arvaattekaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti