perjantai 27. maaliskuuta 2020

Miksi me olemme niin ankaria suomalaisuudellemme?


Ruoskimme ja halveksimme itseämme

Olemme muka hiljaisia itseensä sulkeutuneita, töykeitä ja totisia torvensoittajia toisin kuin muun maalaiset. Emme puhu emmekä pukahda muille emmekä hymyile ja ole ystävällisiä yleisillä paikoilla sekä julkisissa tiloissa, kuten puheliaat yhdysvaltalaiset tai britit. Seuraavassa esimerkki siitä kuinka avoimia ja iloisia he ovat. Miten he käyttäytyvät kun Kim Wilde laulaa Kids in America kappaleen pienessä sievässä. Eikö tämä voisi olla Hesan metrosta tai Kuopion pikajunasta toisin kuin Lontoon Kings Crosin junassa? Vai onko tähän junaan sattunut matkustajia pelkästään Suomesta?

Tyhmät ja moukkamaiset kysymykset

Kyllä me olemme typeriä ja uteliaita kun tiedustelemme muun maalaisilta, mitä mieltä he ovat Suomesta ja suomalaisista! Ei se haittaa, olen nähnyt dokumentteja sekä muita ohjelmia joissa muun maalaiset esittävät aivan samanlaisia kysymyksiä. Kylläpä he ovat moukkia vai ovatko? Meidän mielestä he osaavat käyttäytyä erinomaisesti ja he ovat paljon sivistyneempiä kuin me!

Sitkeys, sinnikkyys ja sisu

Isän sota-aikaisesta vihkosta. 
Me olemme joutuneet kansakuntana käymään monen mankelin läpi ja silti selvinneet. Sitä kannattaa arvostaa! Moukkamaisuudellako me olemme selvinneet maailman myrskyissä vai sisukkuudella? Suomi on toisen maailmansodan ainoa hävinnyt valtio jota ei miehitetty. Ainoastaan kolme sotaan osallistuneista Euroopan valtioista säilytti suurimmaksi osaksi oman maa-alueensa hallinnan koko sodan ajan. Muut Suomen lisäksi olivat Iso-Britannia ja Neuvostoliitto. Miettikää esimerkiksi Neuvostoliiton pitkää länsirajaa ja sitä, montako niistä valtioista säilytti itsenäisyytensä toisen maailmansodan jälkeen?

Olemuksemme

Kuten Esa Saarinen totesi, ettei meillä ole sitä pinnallisuutta ja smalltalk taitoa kuten monilla muilla kansallisuuksilla, mutta meillä on todella paljon pinnan alle kätkettyä myötätuntoisuutta sekä kykyä toimia tarvittaessa. Olen huomannut saman, myös meiltä löytyy näitä pinnallisia ja puheliaita itsensä esiin työntäviä henkilöitä, mutta usein ne taustalla olevat hiljaiset hyssykät toimivat silloin kun täytyy toimia ja nämä framille itseään työntävät juoksevat ensimmäisenä karkuun. Meiltä löytyy erittäin paljon niitä olemuksemme parempia enkeleitä.

Rehellisyys ja luotettavuus

Pääosin olemme erittäin rehellistä porukkaa. Tämä on tutkimuksilla selvitetty. Toki joukostamme löytyy myös niitä mätiä omenia. Suomalaiset tunnetaan siitä, että heidän sanaansa voi luottaa. He tekevät minkä ovat luvanneet. Suomi on ainoa maa joka on toisen maailmansodan jälkeen maksanut Yhdysvalloilta saamansa lainan kokonaisuudessaan takasian. Samoin maksoimme sotakorvaukset Neuvostoliitolle. Myös siinä olemme ainutkertaisia, sillä Suomi oli ainoa maa maailmassa, joka suoritti sille määrätyt sotakorvaukset.

Olemme oikeuden mukaisia sekä sivistyneitä ja kohtelemme myös muita tasapuolisesti. Emme aina huomaa näitä hyviä puoliamme, koska niitä pidetään itsestään selvyytenä, vaan ruoskimme itseämme moittimalla meitä junteiksi tai muuten vain typeriksi. Silti olemme suorittaneet velvoitteemme vaikka joskus vähän purnaten, mutta kuitenkin. Emme ole heittäneet pyyhettä kehään.

En ole paljoa matkustellut ja kiertänyt maailmaa, mutta olen kuullut hienoja ja koskettavia tarinoita muilta. Suomalaiset rauhanturvaajat ovat arvostettuja erittäin tiukoissakin paikoissa. He eivät kohtele kaltoin turvattavien alueiden siviilejä kuten muun maalaiset rauhanturvaajat. Työkomennuksilla ympärimaailmaa olleet työkaverit ovat kertoneet samaa. Suomalaiset tulevat huomattavasti paremmin toimeen kohdemaan työntekijöiden kanssa kuin esimerkiksi saksalaiset, britit tai ranskalaiset.

Puhmattomuus ja smalltalk

Emme osaa puhua ja olemme vain hiljaa. Se on taito, toisen kuuntelemisen taito! Ei aina tarvitse puhua suu vaahdossa. Annetaan toiselle tila puhua ja keskustellaan sitten sivistyneesti tai jos ei ole mitään sanottavaa ollaan reilusti hiljaa. Yleensä puhumme vähän, pidämme sanomamme, eli olemme pääosin sanamme mittaisia. Erityisesti tätä arvostavat esimerkiksi japanilaiset, joilla on paljon samoja ominaisuuksia ja hiljaisuuden kunnioitusta. Ei tarvitse täyttää ympäristö hiljaisuutta puheen sorinalla, joka voi olla hiljaisuuden pelkoa. Suomalaiset ovat tottuneet hiljaisuuteen meidän luonnossa. Olemme oppineet kuunteleman sitä ja sen sanomaan jolloin mielemme rauhoittuu. Tämä on rikkaus jota ei joka paikassa olekaan.

Arvostakaa itseänne sekä meitä!

Olemme erittäin hyviä ihmisiä vaikka emme sitä itse huomaa! Ehkä me olemme liian vaatimattomia, emme osaa arvostaa itseämme emmekä toisiamme. Olemme liian luottavaisia vaikka joskus meidän kannattaisi olla hieman skeptisempiä. Annetaan itsellemme sekä muille mahdollisuus arvostaa meitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti