tiistai 22. huhtikuuta 2014

Videon editointi (leikkaus)



Tulen päivittämään tekstiä keksiessäni lisää vinkkejä sekä saadessani tehtyä aiheesta videomateriaalia!


Tätä editointi opasta on toivottu usealta taholta. Itse en ole mitään asiaan liittyviä kursseja käynyt vaan olen learned by doing metodilla itseoppinut. Paljon elokuvia katsoneena elokuvahulluna olen niiden rakenteesta imenyt oppini.

Tämä opas on tarkoitettu aloittelijoille ja harrastelijoille alkuun pääsemiseksi. Käytin pitkään Windosin Movie Makeria jolla sai aikaan aivan kelvollista jälkeä. HD-aikakauteen siirryttyäni Movie Maker ei enää toiminut jonka vuoksi minun täytyi hankkia editointiohjelma ja päädyin Pinnacleen. Esimerkkini ovat tällä ohjelmalla toteutettuja.

Editointia ei kannata ottaa liian vakavasti peläten sitä. Rohkeasti kokeilemalla pääset sen saloihin. Moviemakerilla harjoitellessa opin kymmenen ensimmäisen videoni aikana todella paljon yrityksen ja erehdyksen kautta.

Videokuvauksen materiaali on vasta raaka tuote joka vaati vielä jalostamisen. Editoinnilla materiaali hiotaan valmiiksi tuotteeksi, helmeksi tai timantiksi. Editoinnin työmäärä riippuu siitä miten hyvän ja viimeistellyn videon haluat saada aikaiseksi. Jos haluat kauniin kokonaisuuden siihen kannattaa varata moninkertainen aika itse kuvaamiseen nähden. Kun teet editoinnin huolellisesti on lopputulos vähintäänkin tunnetasolla palkitseva!

Olen kaitafilmauksen aloittamisesta alkaen vuodesta 1969 oppinut editoimaan/leikkaamaan materiaalia jo kuvatessani. Sillä pääse jo todella pitkälle ja se helpottaa varsinaista editointia. Hahmotan kokonaisuutta koko ajan mielessäni ja suunnittelen minkälaisia kuvakulmia ja -kokoja käytän kulloisessakin kuvauskohteessa. Inspiroin ja elän hetkessä ollen yhtä kameran kanssa.

Hyvä alkuvalmistelu suunnittelun muodossa auttaa myös editoinnin suorittamisessa, mutta se on tarpeen vasta suurempia ja mutkikkaampia kokonaisuuksia kuvatessa. Samoin se auttaa jos editoija on joku muu kuin itse kuvaaja.

Kun materiaali on kuvattu katson sen kameran tai television kautta suunnitellen jo leikkausta. Sitten se siirretään tietokoneelle. Materiaalit kannattaa tallentaa omiin kansioihin niiden löytämisen helpottamiseksi. Itse käytän päivämäärä/aihe tapaa (esim. 20130119 Nissan Lumi Kirkko) jolloin päivämäärä on muotoa vuosi kuukausi päivä. Aluksi käytin vain aihetta kansion nimenä joka kuvatun materiaalin kasvaessa hankaloitti sen löytymistä.

Käytän siirtoon editointiohjelma Pinnaclea. Kun materiaali on tallennettu tietokoneelle alkaa varsinainen editointi. Se vaatii kärsivällisyyttä, keskittymistä ja hyviä istumalihaksia. Mutta kun paneudut siihen päättäväisesti on tulos taattu.

Tapoja aloittaa editointi taitaa olla yhtä monta kuin tekijöitäkin. Ollessa kyse pienehköstä materiaalimäärästä "maalaan" kaikki otokset ja siirrän ne videoraidalle jossa alan käsitellä niitä.

Katson koko pätkän vielä kerran läpi jonka jälkeen aloitan materiaalin "siivoamisen". Poistan kokonaisuuteen sopimattomat otokset ja muutan otosten järjestystä haluamakseni, loogiseksi. Samasta kohteesta kautta tilanteesta olevia otoksia voi poistaa jos ne eivät vie tapahtumia/asiaa eteenpäin.

Sen jälkeen käyn läpi otos kerrallaan muuttamalla niiden pituuden mieleisekseni sekä poistamalla alusta ja lopusta usein tulevat kuvauksessa tulevat heilahdukset. Yleensä pituus on 3...6 sekuntia ja usein se mikä on sopiva otoksen pituus tulee tuntuman mukaan. Joskus kun otoksen pituus ei ole riittävä tai se on liian pitkä kokonaisuuteen nähden sitä voi aavistuksen hidastaa tai nopeuttaa. Kuvattavien puhe kannattaa kunnella tarkasti, ettei otosta leikkaa väärästä kohtaa.

Otoksen pituuteen vaikuttaa myös tapahtuman pituus, kamera liike, panorointi tai tilttaus. Jotkut pitävät pitkistä otoksista, itse pyrin rakentamaan tapahtuman useasta eri otoksesta jolloin siitä tulee mielenkiintoisempi. Mutta siinäkään ei pidä mennä liiallisuuksiin ja pirstoa sitä hektiseksi tykitykseksi.

Tämän jälkeen voi "viimeistellä" raakaversion jos haluaa tarkistaa kokonaisuuden toimivuuden. Materiaalia karsiessa kannattaa olla raaka, sillä vähän on enemmän.

Sitten lisätään häivytykset, muut tarvittavat siirtymäefektit, alku- ja lopputekstit sekä tekstitykset jos niitä tarvitsee. Tarkistan myös äänentason, jos se on jossakin kohtauksessa liian hiljaisella kohotan sitä tai jos se on liian voimakas tai tuuli aiheuttaa ikävää kuminaa vaimennan sitä tarpeen mukaan.

Jos lisään äänitehosteita tai musiikkia lisään sen tässä vaiheessa. Musiikkia käyttäessä joskus on selvä mielikuva siitä minkälaista haluaa. Toisinaan musiikki löytyy vaivattomasti kun taas toisinaan sen löytyminen on työn ja tuskan takana.  Se on kokeilua, kokeilua ja kokeilua kunnes oikea soundtrack löytyy. On myös yllättäviä hetkiä kun videon ja musiikin kohdatessaan toisensa tapahtuu jotain mystistä jolloin molemmat saavat aivan uuden merkityksen täydentäessään toisiaan. 

Esimerkkinä Aki Louhelalle tekemäni video. Aki tiedusteli voisinko tehdä hänelle muutaman musiikkivideon. Suostuin tehtävään valiten kolme kappaletta. Kaksi ensimmäistä syntyivät vaivattomasti, mutta kolmas tuotti vaikeuksia. Aki jo hätisteli videon valmistumista ja päätin käyttää vanhaa kaitafilmimateriaalia pohjana. Kuvittelin, etteivät ne sovi yhteen. Raakaeditoin videon ja lisäsin Akin biisin. Tunneryöppy yllätti minut, sillä musiikki täydensi videota ja kappale sai uusia ulottuvuuksia. Myöhemmin minulle on mainittu, että aivan kuin musiikki olisi tehty videota varten eikä päinvastoin! Joskus näinkin.

Pidän rytmistä ja usein sattuu pelkällä tuurilla, että videon leikkausrytmi kohtaa lähes täydellisesti musiikin rytmin. Jos rytmi ei ole kohdallaan hion sitä muuttamalla otosten pituuksia saadakseni videon ja musiikin rytmin soljumaan sujuvasti toisiinsa nivoutuneena.

Itse haluan lopputuloksen olevan luontevaa oli sitten kyse lempeästä, humoristisesta, tunteikkaasta tai voimakkaasta tarinasta. Loppujen lopuksi jokainen toteuttaa editoinnissa sitä mikä tuntee oikeaksi ja omaa tietään kulkien.

Aluksi ei kannata haukata liian suurta suupalaa ettei tule tietoähky jonka myötä innostus laantuisi. Aloita pienin askelin kokeillen ja edistyessä voi hakea lisää tietoa jota voi sitten soveltaa käytäntöön.

Tässä laajemmasti muiden ohjeita vastaavasta aiheesta!


1 kommentti:

  1. Tuo Pinnacle on kyllä ihan näppärä ohjelma. Itsekin olen opetellut videon editointia omatoimisesti. Nyt tosin aloitin uudessa työssä, jossa videoihin pitäisi saada ammattimaisempi ilme, siksi olenkin viime aikoina etsinyt netistä tietoa, miten saisin aikaiseksi viimeisteltyjä yritysvideoita.

    https://www.cycledmedia.fi/jalkituotanto

    VastaaPoista