perjantai 4. tammikuuta 2019

Hautausmaa - kalmisto


Kuolema ja hautausmaat

Sain hautajaisiin kammon viiden ikäisenä. Serkkuni kuoli leukemiaan, silloin sitä kutsuttiin verisyöväksi. Hautajaisissa naiset kuiskivat järkyttyneinä, ettei arkkua voi avata ja eikä vainajaa voi käydä katsomassa koska serkun veret ovat vuotaneet ruumisarkkuun!

Myöhemmin vuosien saatossa useita sukulaisiani kuoli eri syöpiin. Kuolemasta tuli iso mörkö ja välttelin hautajaisia. Kunnes äiti kuoli lyhyen sairastamisen jälkeen kotiin ja olin paikalla kun äiti siirrettiin omalta sängyltä arkkuun. Kuoleman rumuus haihtui ja tilalle tuli pohjaton ikävä.

Silti en käynyt mielelläni ja vapaaehtoisesti hautausmailla.

Muutos ja sattuma

Olin työttömänä 2009. Jos oli asiointia kaupungilla, vein vaimon töihin. Silloin kaupat aukaisivat ovensa kello 9:00 ja missä olisin kuluttanut aikaani? Hautausmaa on aina auki ja päätin käydä isän ja äidin sekä serkkuni sodassa kaatuneen isän haudalla. Sitten laajensin piiriäni ja kävin myös äidin isän äidin haudalla jonka olin lunastanut itselleni.

Veimme vaimon kanssa eräänä juhlapäivänä kynttilöitä läheistemme haudoille. Siellä kävellessämme löysimme yllättäen hänen pappansa haudan. Papan joka ei ollut koskaan isä pojalleen. Tämän vuoksi vaimokaan ei tiennyt papastaan juuri mitään, siksi tämä löytö oli yllättävä.

Eräällä käynnilläni huomasin sattumalta ammattikoulukaverin haudan, hän kuoli nuorena vuosi valmistumisemme jälkeen. Markku K. oli yksi parhaista luokkakavereistani koko nuoruuteni kouluajalta. Yllättäen löysin samalla kierroksella myös toisen koulukaverini haudan. Muistot Pekka K:sta olivat tyystin toisenlaiset, sillä hän ja kaverinsa Markku M. kiusasivat minua kansakoulun 5. ja 6. luokalla. Tämä nosti pintaan paljon muistoja sekä ajatuksia siitä mikä oli sattuman ja kohtalon merkitys tässä ääripäiden kohtaamisessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti